Успешната връзка......... - 3 Февруари 2012 - Novsvqt.bg
Събота, 22.07.2017, 17:37
Добре дошли Гост | RSS

Nov Svqt

Главна » 2012 » Февруари » 3 » Успешната връзка.........
09:26
Успешната връзка.........
   Статистиката през изминалата 2011 година сочи скок в броя на разводите. Ежедневно четем във вестниците колко много двойки се разпадат. Трудно е да сме сигурни каква е причината за това, но щом една връзка се е разпаднала, значи е имало проблеми в общуването и неразбирателство. Според мен ГЛАВНАТА причина за тази тревожна тенденция е липсата на комуникация!!!!
Предлагам Ви девет прости идеи, които можете да имате предвид, за да извлечете най-доброто от Вашата  връзка.

1.     Опитайте се да приемете партньора си какъвто е, без да се надявате, че ще го промените по свой вкус.
Ненужните очаквания създават тесни дефиниции и предварителни представи какво „трябва да бъде". Естествено, че когато започвате връзка, вие очаквате да бъдете обичани, уважавани и подкрепяни. Въпреки това опитайте да се освободите от желанието да накарате партньора си да бъде отговорен за вашето щастие. Освободете го от предварителните си очаквания как би трябвало да се държи и се концентрирайте основно върху себе си, собствените си мисли, чувства и поведение. Във връзката се опитайте повече да давате, отколкото да получавате. Освободете пространство за неочаквани неща.

2.     Фокусирайте се върху позитивните страни на връзката
Когато започнете да се задълбавате в нередностите и проблемите във взаимоотношенията си, е много вероятно да ги засилите и да получите повече от тях за в бъдеще. В живота получавате това, за което мислите, така че ако постоянно наблягате върху онова, което не е наред във връзката ви или партньора, внимавайте!
Избягвайте да се фокусирате върху различията си и нещата, които ви отдалечават един от друг. Ако с някого сте достигнали етапа да започнете сериозна връзка,  това означава, че имате много повече общи неща, отколкото изобщо съзнавате. Общото между вас  са основните ви разбирания и начина, по който възприемате живота.
Дребните различия обикновено привличат партньорите един към друг в началото. Ние търсим човек, който да е различен от нас, да ни балансира, а не да бъде наша сянка. Понякога се задълбаваме в тези дребни различия и ги раздуваме до степен да се превърнат в причина за прекратяване на връзката.
Правилното поведение в случая е да се концентрирате върху това, което ви радва, в което си приличате и което допринася за развитието на отношенията ви.

3.     Избягвайте да правите предварителни изводи.
Когато не знаем какво точно се случва, сами изработваме липсващите парчета. В тези случаи сме склонни да слушаме много повече страховете си, отколкото сами знаем, че е истина. После започваме да  реагираме на погрешните си заключения и поведението ни отразява погрешните ни възприятия.
Ако си правите предварителни изводи един за друг, това означава, че предполагате. Щом предполагате, комуникацията във връзката е прекъсната.
Какво е решението? Следващият път, преди да започнете да си правите предварителни изводи, спрете. Погледнете спокойно ситуацията отстрани и разговаряйте с партньора. Преценете колко от така наречените факти сте възприели правилно.
Запомнете, погрешните изводи и убеждения, могат да бъдат възприети от партньора несъзнателно, така че да създадете сами реалност, която е породена от страховете ви. Реалност, която не е съществувала преди.

4.     Приемете предизвикателствата.
Връзките и партньорите ни не се появяват в живота ни случайно. Именно качествата на половинката ви често създават най-големите предизвикателства, с чиято помощ да се развиете там, където най-много желаете и имате нужда.
Ценете предизвикателствата , защото те ви дават идеалната възможност да овладеете тези области от живота си и самите себе си, които най-малко разбирате.

5. Дайте възможност на партньора да ви обича по свой начин.
Във вашия партньор ви е привлякла уникалната му индивидуалност. В тази връзка, всеки изразява себе си и чувствата си по свой начин. Ако поставяте условия, които трябва да бъдат налице, за да се чувствате обичани, всеки път ще омаловажавате опитите на партньора да изрази любовта си към вас.
Бъдете благодарни за това, което имате в живота си. Давайте най-доброто от себе си и оставете другия да бъде такъв какъвто е.

6.     Подбирайте думите си.
Предпочитайте да говорите конструктивно. Правете предложения за онова, което искате да промените. Избягвайте да критикувате, да мрънкате и да се оплаквате. Така не постигате нищо. Оплакванията и критиките са еднопосочни, задънени разговори, причиняващи чувство за неадекватност. Обсъдете какво искате, а не какво не искате и кое ви дразни. Отделяйте неприемливото поведение от личността. Така можете да разговаряте с партньора без той да се чувства атакуван от вас. Нека разговорите ви бъдат насочени към сътрудничество и взаимно разбиране на преживяванията ви, а не към доказване на това кой е прав и кой греши. Избягвайте да търсите кой е виновен.

7.     Поемете отговорност за чувствата си.
Емоционалната реакция на онова, което се случва, се опира  на начина по който го възприемате. Ако сте разочаровани от нещо, то разочарованието ви не е продиктувано от хора  и ситуации, а от начина, по който избирате да им реагирате.
Това не означава, че трябва да се примирявате с всичко или да толерирате неприемливо поведение. По скоро означава, че когато в живота ви има ситуации, които ви причиняват болка, имате избор. Първото ви адекватно действие е да преразгледате разбиранията и гледните си точки. Това няма да е възможно, ако обвинявате другите за начина, по който се чувствате.

8.     Бъдете добронамерени.
Когато някой ви е ядосан, то е защото по някакъв начин се чувства заплашен. Обикновено изпитва страх, че ще изгуби контрол над ситуацията. Когато отвърнете с гняв, подсилвате убежденията и страха му. Ако отвърнете с добронамереност, преставате да бъдете част от проблема. Подхождайте с разбиране към проблемите.

9.       Щастието ви е най-важно.
Собственото щастие на първо място се постига като винаги оставате верни на себе си.
Все още масово е разпространено мнението, че ако някой успее, то непременно е за сметка на някой друг, а да мислиш за себе си е проява на чист егоизъм. Това е старомодно разбиране.
Нищо друго не е толкова важно, колкото това да бъдете щастливи. Така допринасяте не само за себе си, а и за тези, които обичате.
 Няма гаранция за успеха на дадена връзка, защото тя винаги в някаква степен зависи от някого извън самите нас. Но фокусирате ли се върху себе си, върху собственото си поведение и очаквания, върху онова, което вие можете да дадете, ще свършите своята част от работата по отношение на взаимоотношенията с любимия.
За да бъде една връзка успешна и ползотворна за двамата партньори те трябва да се фокусират главно върху:

Уважението
Когато се чувствате горди с партньора си и когато уважавате постиженията му, вие всъщност създавате по-здрава основа на връзката си. Колкото повече поддържате интереса си към личността на партньора ви, толкова повече ще оценявате и уважавате присъствието му във вашия живот. Това ще помогне безкрайно на отношенията във вашата двойка.

Съпричастност
Когато разбирате партньора си толкова пълно, че можете да бъдете съпричастни както с нещата които той прави, така и с причините, поради които ги прави по този начин, вие поставяте отношенията си така, че да можете да простите, когато партньорът ви направи грешка. Всеки прави грешки от време на време. Когато ви ръководи съпричастността, ще сте по-подготвени за трудните моменти, с които всяка двойка се сблъсква.

Благодарност
Опитайте се да прекарвате всеки ден малко време, мислейки защо сте благодарна да имате този партньор до себе си. Ако съзнателно правите усилие да почувствате благодарност към партньора си и връзката ви, вие потвърждавате избора, който сте направила - да споделите...
Категория: Взаимоотношения | Преглеждания: 178 | Добавено от: Max8 | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Търси
Календар
«  Февруари 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829