Работа на свободна практика! - 20 Март 2012 - Novsvqt.bg
Събота, 22.07.2017, 17:39
Добре дошли Гост | RSS

Nov Svqt

Главна » 2012 » Март » 20 » Работа на свободна практика!
09:07
Работа на свободна практика!

Как да изградим добър имидж в freelance сайтовете !!!

Всеки знае колко трудено е да се пребориш с вече утвърдените фрийлансъри. Те участват в сайта много преди вас, имат изграден имидж, десетки ,ако не и стотици успешно завършени проекти. (Както знаете след завършването на всеки проект се получава оценка от възложителя.) Много често ще ви се случва да видите някой от конкурентите ви за даден проект да има над 100 положителни оценки (reviews) за работата си!!! Това говори за много опит ,рутина и много щастливи работодатели :) . Честно да ви кажа срещу такава конкуренция шансовете ви са съвсем малки. Колкото и да не ви се иска да го чуете , това е така... Ще попитате какво трябва да направя в такъв случей?!?
Първото нещо е да подходите персонално към възложителя на проекта. В никакъв случай не се ограничавайте само с bid с конкурентна цена и някакво изречение от рода на "Аз мога да свърша това" или "Готов съм да започна веднага"! Ако подходите по този елементарен начин от сега мога да ви кажа, че няма да бъдете избран за проекта, дори и да предложите цена в пъти по-малка от тази на конкурентите ви. Офертата ви трябва да е нещо като мотивационно писмо, трябва изключително много да наблегнете на мотивацията и опита !!! Другите неща за които гледат възложителите на проекти са отличната комуникация и спазването на крайните срокове (deadlines). Ако спазвате съветите ми е доста вероятно съвсем скоро да спечелите първия си проект в freelance сайтовете.

Да обобщя:


!!! Подхождайте персонално

!!! Аргументирайте мотивацията си

!!! Наблегнете на опита (portfolio - то )

!!! Отличната комуникация е критична !!! (граматическите и правописните грешки директно ви изхвърлят от играта)

!!! Обещайте да завършите проекта преди крайния срок и наистина го направете


Спазвате всички неща и въпреки това не успявате да спечелите проекти защото сте нов и нямате достатъчно добри оценки за работата си (reviews) ??? Е, тогава ще трябва да прочетете и следващия ми пост , който ще се появи на блога в най-скоро време ;)
Всеки от вас, който се е регистрирал в сайтовете за работа на свободна практика
През последните години се забелязва ръст на хората, които предпочитат работата на проект или на свободна практика. Този вид заетост може да се приеме и като разновидност на традиционната заетост.
За да изберем най-ефективния начин за търсене на работа, първо трябва добре да преценим кои са предимствата и недостатъците и при двата модела. Онези от вас, които са се насочили към работата на свободна практика, освен че трябва да съобразят кои са хубавите и лошите страни на този тип заетост, трябва и да преценят себе си като тип поведение и характер.

Светът на контрагентите

Предимства:

Едно от най-големите предизвикателства пред контрагентите е това, че се печелят повече пари в сравнение с извършването на същия тип работа, но на постоянен трудов договор. Контрагентите печелят повече, тъй като те имат временен ангажимент към даден клиент и компанията не е задължена да им изплаща здравни и социални осигуровки, бонуси, платени отпуски.

Другата атрактивна причина е, че тяхното работно време е изключително гъвкаво. Контрагентите са свободни да работят, когато си пожелаят, а също и да излизат в отпуск и почивка по всяко време, стига да могат да посрещнат крайния срок с готов резултат от работата.

Доста често наемането на контрагент е много по-удобно за фирмата, особено, ако тя не желае и няма възможност да увеличи броя на служителите си за конкретния момент. Пъти по-неизгодно е за една компания да назначава служител за няколко месеца и след това да го освобождава.

Контрагентите са постоянно активни на пазара на труда. Те не спират да общуват с различни хора и винаги са „въоръжени” с актуална автобиография. Това, разбира се, рефлектира и върху начина, по който се „продават” на работодателите и ги прави по-конкурентоспособни в сравнение с голяма част от редовните служители. Освен това, те са застраховани от неочаквано съкращение, както е при редовните служители, и съответно от неподготвено търсене на нова работа, което може да не донесе желан резултат.

Освен това, повечето офис правила не важат за тях, те стоят настрана от неприятностите на ежедневието в работата и интригите, които често се пораждат в офиса.

Недостатъци:

Един от най-големите „подводни камъни” в този тип работа е именно липсата на сигурност в работата в сравнение с постоянните служители. При реорганизиране на фирмата постоянните служители са много по-защитени от контрагентите, макар че са налице и случаи, в които контрагентът напълно измества редовния служител.

Служителите на фирмата, освен месечно възнаграждение, получават и други привилегии под формата на бонуси, а дори и извинения. Така например, ако един контрагент не дойде на работа един ден, първо няма да си получи надницата и второ може незабавно да бъде освободен.

Също така, служителите редовно биват оценявани, повишавани и мотивирани по един или друг начин, докато това не е типично за контрагентите. Което от друга страна ще рече, че за тях е почти невъзможно да заемат ръководна длъжност, а и едва ли компанията ще включи контрагентите си в обученията, които инициира за екипите си. Контрагентите сами трябва да поемат тази отговорност и да търсят възможности за самоусъвършенстване.

Докато редовните служители ходят всеки ден на едно и също място на работа, контрагентите често работят на различни места, тъй като те са там, където е работата. Това може да доведе до дискомфорт в придвижването. Въпреки че има и проекти, които не изискват присъствие на място, а могат да се контролират от разстояние.

Друг главен недостатък при работата на свободна практика е, че рядко тези хора, получават големи правомощия върху проекта. За разлика от редовните служители, където всеки глас може да окаже влияние, то при контрагентите това е нетипично.

В допълнение, контрагентите много рядко получават силно конфиденциални и интересни проекти. Обикновено фирмата се доверява за тази работа на някои от лоялните си и дългогодишни служители, с цел да се предпази от риск.

Кой е правилният работен модел за теб?

Така както старателно актуализирате автобиографията си и се съсредоточавате върху методите за търсене на нова работа, то по същия начин концентрирано трябва да прецените що за човек сте. За онези от вас, които силно ценят бонусите, повишенията, обученията и колектива, то постоянната работа е вашето решение, за да се чувствате добре.
За онези, които са по-инициативни, които смятат, че могат да се справяте с различни по същност проекти, не се страхуват от риска да останат за известен период от свеж доход и винаги са мечтали да създадат собствен бизнес, вероятно решението е работа на свободна практика.

Оценявайки личните си качества, не забравяйте да вземете предвид и факти като семейно положение, възраст, здравословно състояние, финансови ангажименти, опит и др.
Освен това, със сигурност има пропуски в списъка с предимства и недостатъци, описан по-горе. Така някои контрагенти често заместват редовния служител, редовните служители могат да попадат под хомота на силно автократично ръководство или да бъдат съкратени, докато контрагентите продължават да работят за същата тази фирма.

Ключът към успешното търсене на работа – онлайн CV, достъпно за работодателите

Дори и да не сте активни на пазара на труда и в момента да не се нуждаете от нова работа, винаги трябва да разполагате с актуална автобиография. Освен това налице са много различни стандарти и формати за писане на автобиографии и понякога специалистите подбор изпитват затруднения в тяхното прочитане, дори и отваряне. Затова, застраховайте се, като си създадете добра онлайн автобиография, която да е лесно достъпна за всички работодатели.
Категория: Кариера и бизнес | Преглеждания: 196 | Добавено от: Max8 | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Търси
Календар
«  Март 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031