Пушене или здраве - изберете сами - 5 Март 2012 - Novsvqt.bg
Събота, 22.07.2017, 17:35
Добре дошли Гост | RSS

Nov Svqt

Главна » 2012 » Март » 5 » Пушене или здраве - изберете сами
09:34
Пушене или здраве - изберете сами

Днес е известно на всички, че тютюнопушенето е вредно за нашето здраве. Въпреки това, въпреки че науката открива непрекъснато нови факти за пораженията, които тютюнът нанася върху човешкия организъм, броят на пушачите, особено сред младежите, непрекъснато расте. На какво се дължи тази тенденция?

Оказва се, че всички пушачи знаят за вредата от тютюна, но малцина са тези, които свързват пушенето с конкретно свое заболяване; тоест тази вреда се приема по принцип, като някакъв вид абстракция, която може да касае другите, но не и нас самите. При все това тютюнопушенето е сред вредните привички, които причиняват най-много заболявания. Нека припомним някои данни.

Изследванията са показали, че пушенето е тясно свързано с исхемичните болести на сърцето, с артериалната тромбоза, със заболяванията на органите от стомашно-чревния тракт, с рака на белите дробове и с другите видове рак, с хроничния бронхит, с емфизема на белите дробове.

Органите на дишането са особено уязвими.

При повече от 80 процента от пушачите се открива хроничен бронхит. Този бронхит, на който не се обръща голямо внимание, е много опасен, тъй като с годините той се превръща в благоприятна почва за възникването на рак. Трябва да се отбележи, че рискът за заболяване от рак на белите дробове нараства правопропорционално на числото изпушени цигари. Не може и да бъде другояче: 40 процента от тютюневата смола представляват силно канцерогенно вещество ­ бензпирен.

Тютюнопушенето влияе отрицателно на нервната система.

Представата, придобита от много литературни произведения и филми, за това, че изпушената цигара успокоява и придава яснота на мисълта, е дълбоко погрешна. Пушенето е прекалено опасен и вреден стимулатор и колкото по-често се прибягва до него, толкова повече се увеличава неговото пагубно влияние върху здравето. Гьоте е казал: "От пушенето се затъпява. То е несъвместимо с творческата работа.”

За голямо съжаление в последните години расте броят на момичетата и жените пушачки.

Основната причина за това бедствие се дължи на факта, че пушенето се смята за модерно. Но младите жени дори не подозират колко скъпо им струва това. Пушещата жена лесно се разпознава по бледната, повяхнала, с ранни бръчки кожа на лицето, по неприятния дрезгав глас, по лошия дъх от устата. Това са само външните прояви на отровения с тютюн организъм. Много по-тежка е вредата, която тютюнът нанася на вътрешните органи на жената, в частност на нейните полови органи: при пушещите жени много често се нарушава менструалният цикъл, развиват се различни заболявания.

Съвсем недопустимо е, когато пуши бременна жена.

Отровите от тютюневия дим проникват през плацентата в плода. Пушенето увеличава вероятността от помятане, от раждане на мъртви деца или на деца с аномалии. Всички бебета, които са били подложени на въздействието на тютюна по време на бременността, задължително се раждат по-слаби с поне няколкостотин грама; след това тяхното умствено и физическо развитие са забавя.

Също така недопустимо е пушенето от страна на кърмеща майка.

В 1 л майчино мляко съдържанието на никотин може да достигне 0,5 милиграма тогава, когато смъртоносната доза от тази силна отрова е 1 милиграм на 1 килограм телесно тегло на бебето. Децата на пушещи кърмачки обикновено са слаби, развиват се лошо, изложени са на простудни заболявания, спят лошо, работата на червата им се разстройва.

Много тежки последствия има пушенето сред децата и подрастващите.

Развиващият се организъм е много чувствителен към всички вредни фактори и особено към пушенето. Той се излага на въздействието на никотина, на въглеродния двуокис, на някои радиоактивни вещества; някои от тях представляват канцерогени, други имат натрупващо свойство, тоест имат способността да се отлагат в организма, нарушавайки функционирането на жизнено важни органи и системи.

И накрая, пушачът не отравя само себе си.

Тези, които не пушат, но се намират на място, в което се пуши, могат да вдишват до 80 процента от веществата, които се съдържат в дима на цигарите или лулите. Това пасивно пушене е особено опасно за бременни жени, за кърмещи майки, за деца и подрастващи, за хора, които страдат от хронични заболявания на сърдечно-съдовата и дихателната система.

Темата, свързана с тютюнопушенето, може да бъде разделена на два дяла: вреда от тютюнопушенето и отказване от тютюнопушенето.

Вреда от тютюнопушенето - статистика

 • Органите на дишането са особено уязвими. При повече от 80 на сто от пушачите са наблюдава бронхит. С годините той прогресира и става благоприятна почва за развитието на рак на белите дробове.
 • Рискът от заболяване от рак на белите дробове нараства право пропорционално на числото на изпушените цигари. Една от причините: 40 на сто от тютюневата смола се състоят от силния канцероген 3,4-бензспирен.
 • Внезапната смърт сред пушачите мъже на 40 до 59 години настъпва 3-4 пъти по-често, отколкото сред непушачите на тази възраст.
 • Вероятността за инфаркт при мъжете пушачи до 30-годишна възраст е 2 пъти по-голяма, ако пушачът страда от високо кръвно налягане или има повишено съдържание на холестерин в кръвта.
 • Млад човек, който изпушва на ден по една кутия цигари, диша така, както човек, който е 20 години по-възрастен от него.
 • Рак на белите дробове се появява почти 20 пъти по-чести при тези, които пушат. Този риск сред 40-45-годишните пушачи е 10 пъти по-голям.
 • Бебетата на пушачките тежат с 200 г по-малко от бебетата на пушачките при раждане.
 • При жени кърмачки, които пушат, съдържанието на никотин в един литър кърма може да достигне 0,5 мг; в същото време смъртоносната доза от тази силна отрова е 1 мг на 1 кг от теглото на бебето.
 • Никотинът предизвиква повишаване на кръвното налягане. Една изпушена цигара го повишава с 10 мм живачен стълб.
 • При пушене в организма се разрушава значително количество витамин С. Изчислено е, че една изпушена цигара лишава организма с 25 мг витамин С.
 • Паметта страда особено силно при тютюнопушене: намалява скоростта на запаметяване и обемът на паметта.
Категория: Здраве и красота | Преглеждания: 2356 | Добавено от: Max8 | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 1
1  
That saves me. Thanks for being so senslibe!

Име *:
Email *:
Код *:
Търси
Календар
«  Март 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031