Проблема с уличните кучета в Ботевград! - 12 Май 2012 - Novsvqt.bg
Събота, 22.07.2017, 17:48
Добре дошли Гост | RSS

Nov Svqt

Главна » 2012 » Май » 12 » Проблема с уличните кучета в Ботевград!
08:44
Проблема с уличните кучета в Ботевград!

Темата за насилието над животни е много дискутирана и разпространена напоследък. Приемат се закони, които защитават невинните същества, шуми се по различни медии, но какво се случва в действителност. Всеки ден ставаме свидетели на невиждана и нечувана жестокост от страна на хората. Говори се за животни с одрязани крайници, одрани живи и хвърлени в контейнер, с одрязани уши, сложени в чувал и задушени, обесени, пребити до смърт кучета, котки, коне и дори птици. Звучи зловещо и може би ще си кажете „Не искам да слушам и чета, защото ми се къса сърцето”. Но до кога ще си затваряме очите за цялата тази жестокост. До кога. Та нали Господ е дал живот на тези животинки, както и на нас. Кои сме ние, че да им го отнемаме. И те като нас имат право да живеят. Дали някой се замисля, че тези живи същества зависят изцяло от нас. Те ще живеят ако ние ги нахраним, ако ние им осигурим покрив. Беззащитни са и не са в състояние да направят нищо, за да защитят живота си. До кога ще им обръщаме гръб. Никой човек няма да ни погледне с тези очи, с които ще ни погледне животинка, на която сме дали храна. Но хората станаха прекалено лоши и безкруполни към всичко, което ги заобикаля.  Много е лесно да се каже, че всички бездомни животни ще бъдат приспани. Но това ли е решението.

Паулина от Ботевград ни потърси с желанието да разкаже на повече хора, какво се случва в нейния град с уличните кучета. Тя е силно притеснена за съдбата на четириногите в града и търси съдействие за решаването на този наболял проблем.

1.       Паулина, разкажи ни първо малко за себе си?

Казвам се Паулина Цончева от град Ботевград. На 24 години съм. Занимавам се с частен бизнес и работя във фирма занимаваща се предимно с туризъм. Грижа се за домашен любимец – куче, както и за още няколко приятелчета от улицата, които са кастрирани и обезпаразитени и по никакъв начин не застрашават живота на хората. Тези животни искат само малко храна, обич и внимание!

 

2.       Какво мислиш по темата за насилието над животните?

Каквото е отношението на човека към животните, такъв е и той самия! Такива като нас няма да спрат безсърдечните изроди причиняващи болка и страдание. И защо ги има законите за насилието над животните, след като никой не ги спазва, всъщност както повечето закони в България. Насилието над животните е тясно свързано с насилието над хората. Именно тези хора са опасни за всички! Ако се направят по-подробни проучвания у нас, може би насилието над животни отдавна щеше да се наказва със затвор ( както е в почти всички нормални държави).

3.     Разкажи ни какво се случва в твоя град и какво те провокира да потърсиш съдействие?

Миналата година жителите на града бяха свидетели , как роми залавяха с телени куки улични кучета, след което ги убиваха. От общината са предпочели да възнаграждават „ловците” със сума, която стига за кастрация!   Миналата седмица пък общинските съветници на гр. Ботевград са гласували, във връзка с програма за овладяване на популацията на безстопансвените кучета, средства не за кастрация и настаняване в приют, който съществува в града, но няма нито едно куче там, а средства те да бъдат приспивани!  Допусната е грешка и нарушаване на закона, понеже в града няма данни за агресивни кучета. По чл.179(3) ефтаназия на животно се допуска при: 

-          неизлечимо болни животни

-          животни, чието агресивно поведение представлява опасност за живота и здравето на хората и т.н .

 Нито едно животно не избира да бъде бездомно! Говори се само за "агресивно поведение" и не се прави разграничение между животните!

 

4.       Какво мислиш за промените в законодателството относно „Закона за защита над животните”?

Закона е установен, и то добре, само, че все едно го няма! Просто властта в България не придава голямо значение на насилието над животни! И Факт е, че няма нито един осъден до момента за насилие над животно, а всеки ден четем и слушаме за всякакви зверски прояви от страна на хората.

 

5.       Има ли нещо, с което не си съгласна от случващото се в Ботевград?

Ботевград е малък град, в който няма хиляди бездомни животни и по важното - не са  агресивни. Можем всички заедно лесно може да се справим с проблема, стига управляващите да се съобразяват с закона.

 

6.       Обръщала ли си се към различни фондации, организации или медии да споделиш какво се случва и да потърсиш помощ?

Да, почти навсякъде

 

7.       Оптимист ли си, че проблема с насилието над животни и бездомните кучета може да се реши някога?

Всичко зависи от хората! Бих желала да живея в страна, където начина по който всичко е уредено да не ни прави свидетели на грозни картинки като бездомни, болни, гладни, насилвани и мъртви животни! Нехайството на българите и тяхното мислене ми се иска да се промени. Пример за това е как от приютите в България, осиновителите са предимно чужденци.

 

8.       Ако сред читателите има насилници искаш ли да им кажеш нещо?

Да отидат да се прегледат, защото явно имат сериозни психични отклонения!

 

9.       Какво ще посъветваш хората, които неволно са станали свидетели на насилие над каквото и да е животно?

На мен ми пука... А на вас? Жалко е, че повечето хора се възмущават, но никой не предприема каквото и да е било.

 

10.   Можеш да отправиш апел към някой.

 Управляващите да обърнат внимание на насилниците на животни, които са потенциални насилници и на хората и по този начин ще бъдат защитени и те! Да се обърне внимание и упражни контрол върху общинските администрации на по-малките общини.

 

Пожелавам Ви да бъдете по добри. И се надявам да има повече хора като Паулина!

Категория: Взаимоотношения | Преглеждания: 494 | Добавено от: Max8 | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 2
2  
You're a real deep thikner. Thanks for sharing.

1  
sad

Име *:
Email *:
Код *:
Търси
Календар
«  Май 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031