Насилието над животни - да се замислим! - 11 Май 2012 - Novsvqt.bg
Събота, 22.07.2017, 17:42
Добре дошли Гост | RSS

Nov Svqt

Главна » 2012 » Май » 11 » Насилието над животни - да се замислим!
12:30
Насилието над животни - да се замислим!
Насилието над животни е един много сериозен проблем в страната ни, на който се дава все повече гласност в последно време. Виждаме жестокостта към невинни създания, съжаляваме за мъката им, изказваме съчувствие. Но така няма да решим проблема. Какво можем да направим, за да помогнем, как трябва да реагираме, виждайки изоставено животно, битки с кучета, безотговорен стопанин?

 

Първо трябва да се "образоваме". Прочетете действащия в България закон за защита на животните, проучете кои са организациите за защита на животни и какви са правата им, кои са органите, носещи отговорност за благополучието на четириногите.

Така ще разберете към кой трябва да се обърнете при даден проблем и каква реакция се очаква от отсрещната страна. Пример: всички искаме дълги години затвор за човек, биещ кучето си, но в закона такова наказание не се предвижда, затова трябва да се постараем да понесе дори леките, но законни санкции, вместо да останем само с изразеното мнение и съжаление.

 

 

Да повлияем на останалите. Много хора знаят, че животните са по-слаби същества и трябва да се грижим за тях. Че дори те имат права, които трябва да се зачитат. Но също така голям процент от жителите не го знаят, не го разбират. Живеят с внушението, че кучето е нисшестоящ предмет, незаслужаващ внимание и грижи. Опитайте спокойно да им обясните, че животните не са пречка, че има хуманни начини да се справим с наличието на бездомните такива, без да ги пренебрегваме и да изпадаме в жестоки крайности. Кажете им, че и вие, също като тях, не искате да има скитащи кучета (съмнявам се, че някой би го успорил). Ако имате домашен любимец, представете го на тези хора като част от вашето от семейство. Особено, ако са ви близки, шансът да се привържат дори малко към животното е огромен. Така много по-лесно ще приемат гледната ви точка. Целта не е да накараме всеки един да обикне животните и да напълни дома си с тях, това е невъзможно. Целта е да се спре безпричинното насилие, по-добре е неразбиращите просто да подминат улично куче, вместо да го подритнат. Дори да не говорите лично с такива хора, използвайте други начини - много от нас имат собствени блогове, в които пишат на различни теми, изразяват вижданията си. Дори там можете да изкажете становището си за насилието. Ако имате компания или представлявате публична общност - заявете официално позицията си като група. Изявление от известно име (личност или компания) би имало голям успех. Какъвто и метод да изберете, важно да е има гласност, да се знае, че това е вашето мнение и вие подкрепяте определена кауза. Възпитавайте и децата си на такива ценности.

 

Дайте пример. Всички виждаме как в популярните напоследък Фейсбук групи за животни се качват все повече снимки на домашните ни любимци. Виждаме и как хората им се радват, изказват положителната си нагласа с мили коментари. Това въздейства! Не "крийте" любимеца си - запознайте го с повече хора, глезете го, поддържайте го в приличен вид, покажете на всички колко мил и общителен е, как е неразделна част от семейството ви. Виждайки вашата радост при общуването с четириногото, много хора ще си кажат "Страхотно е, иска ми се и аз да имам едно такова!". А това вече е напредък.

 

Помагайте на съмишлениците си. Човек от вашия град намира изхвърлено кучило и няма възможност да го гледа - предложете помощта си. Дори за временен подслон за едно-единствено куче или коте, това е голяма помощ. Организации за животни постоянно търсят доброволци за посещения в приютите, за финансиране на болни животни и т.н. Тези организации биха имали повече успех, ако получат подкрепата ни. Правят се различни кампании, най-често за осиновяване на животни. Дори да напишете на ръка няколко реда за популяризиране на каузата и да раздадете листчетата в града си - пак е помощ, която е добре дошла! Ако се набират средства за лечение на животно (и сте сигурни, че парите ви отиват в организация по предназначение!!!), дайте колкото можете. Никой не очаква да изпратите милиони, но всеки може да отдели не повече от 10лв месечно и да ги дари. Ако 10 000 човека изпратят по 5-10лв на месец, ще се съберат много пари в помощ на животни, а никой няма да усети липсата сам за себе си. Виждаме в колко окаяно състояние са приютите в страната. Кучетата там нямат условия за живот, мръзнат, гладни са. Ако имате старо ненужно одеало, искате да смените пералнята си или са ви останали купички за храна от любимеца - подарете и тях на някой приют, вместо да ги изхвърлите. Това също е помощ и ще бъде оценена. Важно е да има действие, не само приказки.

 

Участвайте в публични мероприятия. Отново пример, с който всички сме наясно - през 2010 година само до момента са направени няколко протеста и шествия с искания за промяна в закона за защита на животните, инкриминиране на особената жестокост. Организират се също различни срещи и партита с благотворителна цел, вземете участие в тях. Присъствието на протест ще ви коства единствено няколко отделени часа, а ефектът ще е голям. Заявете гражданската си позиция не само по въпроса с насилието над животни, а по който и да било общ проблем. Само тогава има шанс да намерим решението и да ни вземат насериозно управляващите. Подписвайте петиции, пишете жалби, не жалете органите на реда и заявете дадена позиция. Като жители на тази страна имаме право на глас! Глас, който често се пренебрегва, но трябва да бъде чут. От нас зависи дали това ще стане.

 

В обобщение - всеки трябва да се стреми да направи нещо, дори съвсем минимално, но да има движение. Както се казва "Малките парченца правят огромния пъзел". За проблемите трябва да се говори, за да бъдат разрешени. Дори, ако видите на улицата бездомни палета - споделете за тях и все ще се намери желаещ да им помогне, ако вие не можете. Просто не оставайте безразлични....

 

 

Категория: Взаимоотношения | Преглеждания: 345 | Добавено от: Max8 | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 1
1  
Umm, are you really just ginvig this info out for nothing?

Име *:
Email *:
Код *:
Търси
Календар
«  Май 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031