Най-важното за което трябва да помислим при започване на собствен бизнес! - 20 Март 2012 - Novsvqt.bg
Събота, 22.07.2017, 17:41
Добре дошли Гост | RSS

Nov Svqt

Главна » 2012 » Март » 20 » Най-важното за което трябва да помислим при започване на собствен бизнес!
09:22
Най-важното за което трябва да помислим при започване на собствен бизнес!

Как да получите печалба от добра идея за бизнес?

Не всяка потенциално добра идея може да носи печалба. Превръщането на добра идея в печелившо начинание изисква да направите ред предварителни стъпки. Тук ще разгледаме някои от нещата, които ще Ви помогнат да превърнете идеята си в пари. Обмислете следното:

1. Предположете, че Вашата идея за нищо не става

Можете доста да освободите съзнанието си, ако за момент предположите, че Вашата идея направо не става за нищо и няма никакъв потенциал. Това не значи, че трябва да спрете да вярвате в себе си или да отхвърлите идеята си. Само си представете, че сте човекът, който за пръв път чува тази идея и е настроен много скептично към нея. Трябва да докажете на себе си, че идеята Ви може да носи печалба.

Оценете с обективен поглед, как на практика може да бъде реализирана идеята, какви задачи трябва да се решат, за да се придвижите от пункт „А” – формулиране на идеята до пункт „Я” – получаване на реалната печалба. Докажете на себе си, като на външен човек, че сте предвидели всички възможни препятствия, че разполагате с необходимите ресурси и имате достоверна информация за пазарната ниша, в която ще реализирате идеята си и сте достатъчно мотивирани.

Реалистичния поглед на нещата ще Ви позволи да избегнете ситуацията, в която да не забележите или да не обърнете внимание върху явните недостатъци на своята концепция.
С други думи – предположете, че идеята Ви е ужасна и набележете стъпки, които трябва да направите, за да я подобрите.

2. Не забравяйте, че Вашите клиенти, конкуренти и партньори вярват на това, което е написано, а не на това, което е казано

Превръщането на всяка идея във вид на писмен документ я прави „изчистена”, ясна и разбираема, както за външните хора, така и за Вас самите.

Трябва да направите бизнес-план, който ще можете да ползвате за основа ,както когато кандидатствате за външно финансиране, така и за да планирате дейността си по реализирането на идеята.

Наистина, не е толкова важен самият бизнес-план като документ, колкото факта, доколко ясно излагате своите мисли в него.

3. Ако решавате да „откраднете” нещо от други, трябва да сте сигурни, че ще „крадат” и от Вас

Копия, копия... „Новите идеи втора употреба”. Разбира се, че съществуват безкрай предимства да се ползват чужди идеи. Някои от тях вече са станали реалност. Част от тях дори са станали печеливша реалност. Ползвайки такива идеи Вие съществено намалявате риска и несигурността на своето начинание.

Дублирането на нещо вече съществуващо е значително по-евтино, отколкото създаването на оригинал.
Съществуват ред отрасли и продукти, основаващи се върху добре разработените методики и рецепти. Това почти винаги дава гаранция, че произведеното от Вас ще бъде безопасно, евтино и по-лесно за производство.

Няма пречки да се ползват чужди идеи или част от идеите, стига да не нарушавате някакви права на авторите на идеите. Но, винаги трябва да имате наум, че щом Вие ползвате достъпна чужда идея, значи всеки би могъл да направи същото.

4. Направете си добра мрежа от съветници

Дори и гениите се нуждаят от съветници. Никой не може да знае и да може всичко, затова умните хора винаги са обкръжени от съветници.

Старайте се да си осигурите подкрепа от възможно най-знаещите и най-доброжелателно настроените към Вас хора. Не се бойте да разделите част от „славата” си или част от печалбата си с други хора. Избирайте си възможно най-добри съветници, каквито можете да намерите.

5. Добрите продажби са ключът към добри печалби

Без да имате продажби, няма да имате печалба. Продажбите са много важна част от бизнеса и трябва добре да я обмислите.
Планирането е много важна част от всеки бизнес. Ако искате да имате печалба от реализирането на своята идея, трябва да проучите нещата преди да сте стартирали. Обмислете къде, как и какво точно ще продавате, кои са потенциалните Ви купувачи, продажната цена и т.н.

Една от идеите за активиране на продажбите на първоначалния етап е да направите „агитка от клиенти” за своя бизнес. Този рекламен трик позволява със сравнително малки разходи да си направите добра реклама.

Ако вече имате бизнес и искате да реализирате ново направление в него, най-добрия начин за ефективна реклама е да привлечете съществуващите Ви клиенти, най-вече тези, които съставят „агитката” на Вашия бизнес. Предлагайте им преференциални цени и условия само срещу „една-две добри думи” казани на подходящо място.

Можете да си направите „агитка” дори ако бизнеса Ви е стартиращ. Помислете, кого бихте могли да привлечете към акцията. Дори, ако се налага, на първоначалния етап бихте могли да наемете такава „агитка” срещу заплащане.

Шест начина да разберете дали можете да работите за себе си

Фактът, че четете тази статия показва, че се интересувате от възможността сами да си станете работодател и да работите за себе си. Някои от Вас не се решават на тази стъпка, защото се съмняват, че самостоятелната заетост е точно това, което Ви трябва.

Тук ще разгледаме няколко въпроса, отговорите на които ще Ви позволят да прецените, дали характерът Ви и начинът Ви на живот ще Ви позволят да станете бизнесмен. Има вероятност, че след като ще отговорите на въпросите които посочваме, ще решите, че за Вас е по-добре да правите кариера като наемен работник и да не поемате отговорността на собствения бизнес.

1. Може ли бизнесът да стане Вашия начин на живот?

Повечето от нас мислят, че за хората, които имат собствен малък бизнес, това е временен начин да си изкарват прехраната. Разбира се, съществуват и такива „бизнесмени”. Наред с това всеки от нас познава човек, който с интерес и хазарт се занимава с бизнеса си. За тази група бизнесмени бизнесът е начин на живот, отговарящ на тяхната представа за пълноценната им личностна реализация.

Отговорете си честно, добре ли се оправяте с времето си? Можете ли да го разходвате рационално, без да ощетявате личния си живот? Дали сте отговорен и организиран човек? Дали можете да подчините живота си на потребностите на Вашия бизнес?

2. Откривател ли сте? Желаете ли да откривате и постигате нови неща?

Колкото и да изглежда невероятно, хората, които работят вкъщи или имат собствен бизнес, не обичат рутината. Управлението на собствена фирма, дори тя да има само един работник, изисква да бъдете гъвкави, любознателни, контактни и съзидателни.

Бизнесът не е за Вас, ако търсите сигурност и чувствате, че спокойствието на рутината е предпочитаният от Вас начин на живот.

3. Готови ли сте да се учите?

Управлението и развитието на собствен бизнес ще изискват от Вас непрекъснато да повишавате своята квалификация, да придобивате нов опит. Колкото и да сте подготвени и квалифицирани в момента, бизнесът Ви няма да оцелее, ако не се борите за него, не привличате нови клиенти и не сте в крак с новите неща на пазара.

4. Имате ли нагласата да съчетавате работата си и личния си живот?

Самостоятелната заетост е нож с две остриета. От една страна, можте сами да се разпореждате с времето си и с работния си график. От друга страна, има опасност да ощетите една част от живата си – или личното си време или работата (бизнеса) си.

Повечето хора, решили да работят за себе си, са били мотивирани от факта, че ще съчетават работата и личния живот по начина, по който искат. Наистина, когато сам си началник, по лесно можеш да отделиш време за семейството си, хобито или почивката.

5. Омръзнала ли Ви е рутината на живота на наемен работник?

Доста хора предпочитат ден след ден да извършват рутинни задължения в работата си, да не поемат големи отговорности, да играят по правилата на своят работодател и да правят бавна кариера като наемен работник. Това също е начин да направите успешна кариера.

Живота на бизнесмен не може в никакъв случай да се нарече рутинен! Трябва да можете да рискувате, да поемате отговорности, да планирате и да коригирате плановете си, да имате бързи реакции и да работите с много хора.

6. Има ли потенциал да печелите достатъчно от бизнеса си?

Направете малък бизнес-план на живота си като бизнесмен. Сметнете, колко пари Ви трябват „за живот”. Какви лични и семейни разходи имате за наема на апартамента, тока, колата, храната и т.н.? После сметнете, какви потенциални приходи можете да имате от собствения бизнес. Пресметнете, колко време на ден трябва да отделяте за работата си, за да печелите достатъчно добре. Трябва да сте сигурни, че бизнеса Ви ще Ви осигурява достатъчно пари за прехраната.

Сега, след като сте отговорили на тези въпроси, можете да прецените, дали се струва да се откажете от кариерата на наемен работник и да се захванете със собствен бизнес.

Помислете десет пъти преди да напуснете наемна работа и да започнете собствен бизнес

Започвате да се замисляте дали да не напуснете наемната си работа и да стартирате собствен бизнес? Какво Ви е спирало досега? Притеснението, че ще се провалите? Потенциалното затъване в дългове? Незнанията на основите за управление на собствен бизнес?

Наистина, тези притеснения са основателни. Всеки бизнесмен рискува! Дори да не смятате, че сте роден Хенри Форд, Вие носите в себе си потенциал на предприемач. Както пише американския бизнес-консултант Робърт Т. Кииозаки, автор на ред книги, посветени на стартиращия бизнес, "дори фалитът е една неотменна част от формирането на успешния бизнесмен”.

Хората са склонни да грешат и само тези, които искат да рискуват и не се плашат от неудачите, могат да опитат да изградят собствен бизнес.

Г-н Кииозаки предлага да преминете 10 урока, за да определите дали си струва да започнете собствен бизнес:

Урок 1. Успешен бизнес се създава преди да стартира

Твърде често стартиращите бизнесмени прекалено много се вълнуват от новия си продукт или услуга и забравят да инвестират време за планирането на живота си извън бизнеса. Преди да напуснете своята работа и да се хвърлите във водите на предприемачеството, проучете внимателно начина на живот на другите бизнесмени, развиващи бизнеса си в отрасъла, който Ви интересува. Най-добре е да не напускате веднага наемната си работа, а да започнете частичен бизнес, като определено време да съчетавате и двата ангажимента. По този начин ще придобиете опит, ще се запознаете отблизо с работата на бизнесмен и ще започнете да се учите от собствените си грешки.

Урок 2. Научете се как да превръщате неуспехите в успехи

Вместо да се тръшкате от направените грешки и да изпадате в депресия от своите неуспехи, възползвайте се от възможността да научите нови полезни неща от създалата се ситуация. Разберете какви са причините за Вашия неуспех. Превърнете загубите си в добър опит.

Урок 3. Разберете разликата между Вашия бизнес и Вашата работа

Работата е това, което вършите, за да се подготвите непосредствено за бизнеса си. Не е задължително тя да се заплаща. „Правете си домашните”, подчертава г-н Кииозаки. Създаването на печеливша фирма изисква откриването на пет работни места (тази бройка се посочва като необходима за производството на качествен продукт), които ще покриват следните четири области на професионалната компетентност: познаването на закони, установяване на стриктна система за работа, изграждане на комуникации и управление на финансовите потоци.

Разбира се, че не сте достатъчно квалифицирани, за да вършите сами цялата тази работа, но трябва да имате готовност да поемете всичките тези задачи преди да успеете да наемете други специалисти за работа (счетоводител, адвокат и т.н.).

Урок 4. Успехът се гради върху непрекъснато развитие

„Най-важната работа, която трябва да свършите, преди да напуснете своето работно място, е да развиете себе си”, казва консултантът. Стартиращият бизнес е застрашен от неуспехи, ако фирмата не се развива. Не е достатъчно само да обхванете всичките горепосочени аспекти при стартирането на бизнеса си. Трябва непрекъснато да развивате всички елементи от дейността си, за да процъфтявате.

Урок 5. Процесът е по-важен от целта

Много по-лесно ще постигнете дългосрочен успех и ще направите по-малко грешки, ако стартирате бизнеса си със запас от знания за функционирането му, а не за това как се правят големите печалби. Високите разходи са всекидневната грижа във всеки бизнес. Консултирайте се с опитен счетоводител, преди да изградите очакванията си за това колко пари ще трябва да инвестирате, за да извършвате производствен процес и да покриете допълнителните разходи. Не трябва да ставате предприемач, ако не сте готови да се изправите пред финансови предизвикателства.

Урок 6. Най-добрите отговори се крият във Вашето сърце…

... а не в главата Ви. Процесът е важен, но няма да сгрешите, ако изберете работата за други хора като мисията на Вашата фирма. Работа с някаква конкретна и ясна мисия, а не само заради правенето на пари, ще й гарантира по-добро качество и по-голяма вероятност за успех.

Урок 7. Възможностите на мисията определят продукта

Проектирайки своя бизнес, трябва да определите как най-много бихте искали той да изглежда. Решението Ви дали искате да имате дребна фирма или голяма корпорация, ще определя какъв продукт ще произвеждате и продавате.

Урок 8. Проектирайте бизнес, който ще може да прави нещо, което никой друг бизнес не може да прави

С други думи, съсредоточете всичките си усилия върху основната си сила, Върху Вашият уникален продукт.

Г-н Кииозаки посочва като пример за фирма, изградена върху уникално тактическо предимство, фирмата „Пица Домино”, която предлага доставката на пици в рамките на 30 минути. Предлагайки това, което никой друг продавач на пици не е предлагал, Домино незабавно е започнал да отнема пазарния дял на своите конкуренти.

Урок 9. Не се борете за стока „втора ръка”

Най-важното в работата на един бизнесмен е да стане номер едно според мнението на неговите клиенти. Почти всеки знае, че Lindbergh е бил първият пилот, прекосил сам Атлантика, но никой не помни името на вторият такъв пилот. Продавайте Вашия продукт като Номер 1. Ако не можете да го продадете като Номер 1 в своята категория, изобретете нова категория, в която можете да бъдете първи.

Урок 10. Знайте кога да се откажете от мечтата си за собствен бизнес

Понякога е по-добре да намалите загубите си. Не всеки трябва да бъде предприемач, а само тези които обичат да рискуват и разбират от предприемачество. Разберете, че формирането на един бизнесмен е процес, който е свързан с неудачни опити.

Целите на уроците на г-н Кииозаки са да не правите грешки, които той е правил навремето. Вземете решение да напуснете наемната си работа когато (и ако) сте готови да станете бизнесмен.

Категория: Кариера и бизнес | Преглеждания: 311 | Добавено от: Max8 | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Търси
Календар
«  Март 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031