Начин за отбиване на номера ли е образованието в България??? - 2 Февруари 2012 - Novsvqt.bg
Събота, 22.07.2017, 17:36
Добре дошли Гост | RSS

Nov Svqt

Главна » 2012 » Февруари » 2 » Начин за отбиване на номера ли е образованието в България???
11:02
Начин за отбиване на номера ли е образованието в България???

След краткият ми сблъсък с една по – различна образователна система от родната, нямаше как да не остана потресена. Не защото попаднах в някаква идеалистична система, където всичко функционира перфектно и недостатъците са незабележими, нито пък в една тотално превъзхождаща ни система, нищо подобно! Това беше последното парченце от пъзела, нужно ми да сглобя цялостната картина. Останала съм с впечатлението, че за образование само се говори или се предприемат  повърхностни, плахи и най – вече деструктивни реформи – нищо повече.  Препоръчвани и изпълнявани от незнаен експерт, стоящ на светлинни години от действителната ситуация в образователната сфера.

Виждайки случващото се в студентското ежедневие, не ми остава друго освен да изкажа тревожен зов с надежда на цялостна промяна в системата, защото опасявам се, ако такава не настъпи сме на път да  я погребем, още това поколение.

Нека видим, какво става по аулите на българските университети. Обикновено те са полупразни или пък пълни с отегчени,  заспали студенти, уморени до болка от „глупостите", който им се налага да слушат, само и само да вземат заверка, за да могат да се явят на изпит, за който ще отделят ден, два. Тези, които се ползват с „лукса" да не им е необходима гореспоменатата заверка, спокойно си доспиват до към обяд, след което хайде на кафе до факултета, между кафенцето и картите, може една лекция ей така за разнообразие. От това, което съм чела и слушала за образованието в чужбина, установих, че същите тези аули пълни със заинтересовани и любознателни студенти, дискутиращи помежду си проблемите отбелязани в клас, замръкващи, дори нощуващи по библиотеки. Докато там се срещат много, сравнително млади преподаватели, за която, компетенция аз нито съм в състояние, нито имам желание да коментирам, то мога да кажа, че се преподават  модерна наука, цитират се статии издавани след 2000 година, от мъже изтъкани от принципи. В присъствието, на които любознателността сама нараства в човека. За жалост преподаватели отговарящи на горепосоченото описание ми се струва, че са крайно малко у нас.  А и как би искал човек да е различно, сблъсквайки се всеки ден с безпаричие и професионално неудовлетворение, защото много трудно може човек да получи такова, когато в едната страна на работата си (преподаването) се сблъсква с хора, които или " просто са влезли" или са влезли в т.н. „модерна специалност" – и в двата случая една цел – „да избутам и да си взема дипломата".  Принципът на който става въпросното „избутване" също е отдавна и всеобщо известен – " целта оправдава средствата", пораждайки друга всезнаеща се истина, за родното образование като цяло – „Аз лъжа, че зная, те ме лъжат, че ми вярват", но примерите ще оставя за по – нататък.

В заключение бих желала да обобщя, че цялостното отношение от първокурсника, през професора до хората в министерство на образованието, трябва да преосмислят позицията и мястото на висшето образование у нас. Тепърва системата ще се изправи пред огромен недостиг на кадри, а масовото „производство" на некадърни и/или лишени от какъвто и да е допир с реалността висшисти е и ще става все по – съсипващо за цялата държава.

Категория: Кариера и бизнес | Преглеждания: 206 | Добавено от: Max8 | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Търси
Календар
«  Февруари 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829