Красота или вътрешно усещане - 1 Февруари 2012 - Novsvqt.bg
Събота, 22.07.2017, 17:42
Добре дошли Гост | RSS

Nov Svqt

Главна » 2012 » Февруари » 1 » Красота или вътрешно усещане
19:57
Красота или вътрешно усещане

Вътрешна и външна красота.  Зависимости и анализ на връзките между два свята


 Никой не може да спре стремежа на човек към красивото. Каквото и да правим, винаги ще се стремим да се развиваме, така че да запазим естествените за нас, значими порядки и свят. Чувството ни за самосъхранение е по-скоро инстинкт на организма, а отношението ни към красотата ни е нужно, за да съществуваме емоционално. Ако приемем, че човек е максимално ефективен, тогава, когато с най-малко изразходвана енергия и ресурси постигне най-много, но не поддържа емоционалното си здраве, то със сигурност ще загуби изграденото.


  Според мен, никой и нищо не може да спре естествения кръговрат на събития. Разруха и сътворение вървят ръка за ръка или пълният хаос, в който живеем е най-добрият ред. Смятам, че естествената "ръчна спирачка” на нашето саморазрушение от прекомерно бързото икономическо и технологично развитие е стремежът ни към красотата. Нашата борба за душевен мир е обвързана с простата красота, а не със самоцелни трансформации на нашата тъмна, емоционално небалансирана същност. Винаги, когато хората сътворяват или се грижат за красотата, те дават на света позитивна енергия, всеки, който попречи на красотата, е обречен на самоунищожение.


  В днешно време сме заблудени от простите разграничавания между добро и зло, според моментната ни нужда и желания. Възможно ли е някой да живее според собствени разбирания и ценности? Смятам, че е възможно, никой не е безгрешен, но съвременният свят налага изкарването на пари. Всеки знае, че хубавото струва пари? Колкото и добре да живееш, имаш нужда от красота. Лошото е, че красотата стана достъпна и не се заслужава, а се купува. Това означава, че тя се е обезсебестойностила. Ако естетичното и всичко, което радва окото, губи стойност, то ние и нашият свят също губим. Поглеждайки глобално света, в който живеем, ще видим, че хората са значително презадоволени. Човек има повече тогава, когато има прекалено голям избор. Природата ни е дала възможността да ставаме все по-добри (все по-развити). Опитваме се да сме по-красиви, да живеем в по-добър свят, но той се мени толкова бързо, че вече нямаме време да се порадваме на това, което сътворяваме. Смятаме ли, че всяка красива жена е вътрешно красива? Тук ще опитам да добавя едно сравнение – ако заместим жена със сграда…! Не важи ли това за всеки триизмерен обект. Възможно ли е да съществуваме правилно, ако си позволим да е по-важно за нас да правим красота, от колкото да я носим в себе си?!

   Вероятно хармонията е най-утилитарната красота. Отново се връщаме на баланса и човешките нужди. Симетрични сме, защото сме хармонични, а следователно сме уникални. Нека не забравяме, че въпреки, че днес по-голямо значение има външната красота, то вътрешна е действително по-ценна и определя истинската същност на човека. Чудя се, дали и при колко хора… външната красота отговаря на вътрешната?! Възможно ли е да създаваме свят и архитектура, ако благодарение на външната си красота и словесни умения постигаме нечувани постижения, но обезценяването на вътрешната красота е изкривило представите ни за хармония и сме забравили колко уникални сме. Справедливо ли е въобще да се опитваме да налагаме мнението си и да ограничаваме човешкото въображение по какъвто и да е начин.

Категория: Здраве и красота | Преглеждания: 198 | Добавено от: Max8 | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Търси
Календар
«  Февруари 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829