Какво символизира боядисаното яйце? - 14 Април 2012 - Novsvqt.bg
Вторник, 25.04.2017, 19:30
Добре дошли Гост | RSS

Nov Svqt

Главна » 2012 » Април » 14 » Какво символизира боядисаното яйце?
08:32
Какво символизира боядисаното яйце?

   Великденските празници свързваме винаги с пъстрите яйца. Този символ на живота е стар колкото света. Схващането, че в началото на Космоса стояло първично яйце е разпространено в много култури.

В деня на пролетното равноденствие келтите си разменяли сурови яйца.

Перуанците пък вярвали, че Слънцето снесло три яйца на Земята: златно, сребърно и медно. От златното се родили благородниците, от сребърното – жените, а от медното – земеделците.

Някои римски, гръцки митологични герои също са се излюпили от яйца. Според гръцките митове близнаците Кастор и Полидевк, синове на бога Зевс, се появили на белия свят от лебедови яйца.

В своите трудове римският историк Светоний описва начини за гадаене с яйце. За да познаят пола на детето си бъдещите майки поставяли яйце върху утробата си. Полът на излюпеното пиленце показва дали ще се роди момче или момиче. В зависимост от броя на жълтъците в дадено яйце се гадае дали ще е едно детето или ще бъдат близнаци. Лоша поличба било, ако жълтъкът е изцапан с кръв.

Първото императорско великденско яйце на Фаберже е създадено по поръчка на руския император Александър Трети през 1885 г.

По нашите земи през V - VI век навлиза обичаят да се боядисват яйца. Думата „перашка" идва от праславянското „пер" – „бие град", „удря гръм". Тази дума пък произлиза от още по-древната „квер" – дъб. От нея води корените си и името на древния бог на гръмотевиците Перун. Полабските славяни наричат четвъртък „перундан" – „перунов ден". Тогава се правели ритуали против гръмотевици. Предполага се, че с това е свързан и обичаят да се боядисват яйцата в четвъртък.

Християните взаимстват от старите езически обичаи. Аленочервеното яйце символизира пролятата кръв на Исус Христос и Неговото прераждане. Една от емблематичните фигури на католицизма – св. Августин, свързва яйцето със Светата Троица. В него като неделимо цяло съжителстват жълтък, белтък и черупка. Някога германците кичели елите и храстите с пресни яйца – като жертвоприношения към възродената природа. Американците окачат пъстроцветни яйца върху цъфнали дървета.

В сънищата ни яйцата също имат символично значение. Те показват, че вече се е събудил творческият потенциал и вече ще има развитие. Финансови успехи можем да очакваме, ако сънуваме гнездо пълно с яйца. Писани ли са - щастливо събитие очаквай, но ако са развалени яйцата – бъдете нащрек.

Преглеждания: 257 | Добавено от: Max8 | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 1
1  
Ho ho, who wodlua thunk it, right?

Име *:
Email *:
Код *:
Търси
Календар
«  Април 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30