Как да спасим парите си в кризата? - 17 Май 2012 - Novsvqt.bg
Събота, 22.07.2017, 17:48
Добре дошли Гост | RSS

Nov Svqt

Главна » 2012 » Май » 17 » Как да спасим парите си в кризата?
10:32
Как да спасим парите си в кризата?

 

Експерти прогнозират, че златото ще поскъпва през следващите 5-6 години.

Злато, диаманти, недвижими имоти, фондови борси, депозити в банки… Кое е най-сигурното убежище за нашите пари по време на криза? Всеки експерт в съответния бранш ще ви препоръча своя сектор, не защото не е прав, а защото смята, че това е най-сигурното място, което ще спаси парите ви в тези тежки времена. Може би „най-искрени” в съветите, според популярния анекдот, са банкерите. „Искам да вложа парите си в малък бизнес, какво да направя?”, пита клиентът. „Инвестирайте в голям и чакайте!” Така е по време на криза.

Златото. Въпреки многобройните спекулации около цената на благородния метал, 11 години подред неговият блясък става все по-ярък и привлича милиони хора по света и у нас като най-сигурния начин да спасят парите си по време на криза. Цената на кюлчето надмина 8490 лв. Експерти прогнозират, че златото ще поскъпва през следващите 5-6 години. Причините са несигурната икономическа обстановка не само в Европа, но и в други държави по света. Така жълтият метал продължава своя победоносен поход като добра инвестиция по време на криза. Още повече, че доходността му за една година у нас е стигнала 18 процента заради поскъпването. Така чистата печалба за инвеститорите е била 7 на сто. А нито една банка в България не предлага такава лихва по депозитите. Все повече хора се интересуват от вложения в злато. Най-популярни са кюлчетата от 50 и 100 грама, които струват съответно около 4270 лв. и 8490 лв. Данните от доклад на World Gold Council за пазара на злато показват, че търсенето на кюлчета и монети в Европа през м. г. е било особено силно, като на Стария континент се падат 30 на сто от общото количество, а увеличението за година е 135 процента! Треската за злато зарази и френския моден дизайнер Жан-Пол Готие. Той до такава степен се захласна по блясъка на жълтия метал, че изработи собствено кюлче от една тройунция от чисто 24-каратово злато.

Диамантите. В България бе открит първия диамантен шоурум. Това става факт във време, когато усилено се говори за втора рецесия в Европа. Защото, според експертите в бранша, предимството да се влагат пари в инвестиционни диаманти е, че те са най-концентрираното богатство. То постоянно увеличава своята цена, защото е изчерпаем ресурс, има еднаква стойност по света и държи висока ликвидност. Инвестицията в диаманти носи средна годишна печалба от 5-6 процента. Да не забравяме, че „диамантите са най-добрите приятели на жената”, според крилатата фраза на Мерилин Монро.

Депозитите. Те остават най-добри за инвестиция, защото носят сигурна доходност и са гарантирани от държавата, твърдят финансовите експерти. Затова и през тази година те ще бъдат предпочитани от хората за техните спестявания. Икономистите съветват свободните пари да се вложат в банкови депозити, защото българският лев е стабилен, у нас няма данък върху лихвите по влоговете, а вложенията са защитени от фонда за гарантиране на депозитите. Данните на БНБ показват, че българите смятат тази форма на инвестиции като най-сигурно убежище за своите пари по време на криза. Само за година привлечените средства от граждани и домакинства заедно с лихвите са се увеличили с около 10 млрд. лв. А годишната печалба от депозитите е средно около 5-6 процента.

Имотите. Недвижимата собственост остава в модните тенденции на инвестиционния пазар и през тази година. Защото една бърза продажба на евтин имот може да донесе печалба от близо 10-15 процента, прогнозират брокери на недвижими имоти. Инвестиционните възможности са различни, в зависимост от интересите. Купуват се подценени имоти, защото сега цените са много изгодни. Интерес има и към предложенията на банките и съдия-изпълнителите, които продават ипотекирана от длъжници недвижима собственост. Дългосрочната инвестиция за българите е характерна, когато става дума за жилища за децата. А покупките със спекулативна цел отново се появиха на пазара, след известно затишие. Сега цените станаха атрактивни, а „горещите пари” трябва да се влагат. Според брокерите през тази година ще бъде изгодна инвестицията в малки имоти, които лесно се отдават под наем, или в малки магазини с добра комуникация.

И един съвет. Никога не слагайте всички златни яйца в една кошница. Нека инвестиционният ви портфейл бъде разнообразен и в него да има от всичко по малко. Все пак живеем в кризисни времена, затова  да не забравяме анекдота: „Вашите прогнози винаги ли се сбъдват?” – попитали икономическия анализатор. „Да, но понякога датите не съвпадат”.

Категория: Кариера и бизнес | Преглеждания: 617 | Добавено от: Max8 | Тагове: криза, злато, пари | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 1
1  
That's a subtle way of tihnking about it.

Име *:
Email *:
Код *:
Търси
Календар
«  Май 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031