10 грешки при започване на бизнес - 30 Март 2012 - Novsvqt.bg
Събота, 22.07.2017, 17:49
Добре дошли Гост | RSS

Nov Svqt

Главна » 2012 » Март » 30 » 10 грешки при започване на бизнес
10:23
10 грешки при започване на бизнес

Всеки път, когато се захващате с ново бизнес начинание, е нужно да вземете много решения. Тръгвате от една проста идея и изведнъж са оказва, че всеки, когото познавате, има съвет за вас. И често съветите се разминават. Кой съвет е по-правилен? Как да избегнете грешките? Ето и нашите насоки.

1. Твърде големи първоначални разходи

В началото на всяко бизнес начинание има както увереност, така и съмнение. Може идеята да е оригинална, планът да е изпипан до съвършенство, и едновременно с това пазарните условия рязко да се променят и да не й позволят да се развие.
Не търсете огромни офиси на ключови места, когато не знаете как ще потръгне вашето начинание. Не влизайте в големи дългове и не се конфронтирайте с хора, които имат повече влияние от вас. Това правило можете да прилагате и нататък, когато вече сте опитен бизнесмен.

2. Първите реклами

Разбира се, въпрос на престиж е да имате билборди, брошури, визитки и всякакви промоционални материали. Това е един от вълнуващите моменти! Но не бива да позволявате на своя още малък бизнес да става твърде „официален" от самото начало.
Когато дойде време да се разширява бизнеса ви, можете да помислите и за повече реклама.
Това, което е много по-важно е да се говори добре за компанията ви. Стабилните клиенти и доброто име са най-добрият маркетинг!

3. Твърде бързо порастване

Младото бизнес начинание, което среща голям интерес е в опасна територия! Има много грешки, които могат да се допуснат с първоначалния наплив. Една от тях е компанията да се опита да обслужи абсолютно всички възможности, независимо от капацитета си. Друга е да увеличава капацитета си, без да взима под внимание възможния бъдещ спад на търсенето. И двата хода няма да направят нейното име по-престижно. Най-важното, което трябва да се направи в първите месеци е да се изгради солидна основа.

4. Изтъкване на приходите

Това не е изцяло погрешен ход, но не е нещо задължително. Не по-малко важно и кои са вашите клиенти и какво е качеството на услугите, което предлагате.
Можете да си спомните за своя собствен опит като купувач. Каква информация за компанията ви е правила най-добро впечатление?
Истината е, че може наистина много да сте работили, да имате голям опит и чудесни препоръки, но трябва да помислите на кого говорите и за кого това е от значение.
И все пак демонстрацията на възможности е далеч по-въздействаща.

5. Съсредоточавате се прекомерно на договора

Съсредоточаването върху договора не е напълно лоша черта, но понякога трябва да го загърбите в името на дългосрочните си отношения с някой важен партньор. Не всичко е подчинено на условието „договорът трябва да се подпише". Той е плодът от действието на много взаимосвързани фактори.
Истината е, че договорът може лесно да се развали, но отношенията траят по-дълго. Доверието е нещо неимоверно по-важно.

6. Придавате си вид на голяма клечка

Големи клечки и едри риби в бизнес средите има много на брой. Не се правете на повече от това, което сте. Дори и няколко пъти истината да не излезе наяве, то неизменно ще дойде ден, в който ще бъдете злепоставен.
Ако сте част от малък семеен бизнес, а искате да изглеждате внушително, просто се присъединете към по-голяма верига. Това, което ще е нужно, е да отговорите на повече очаквания от страна на клиентите.
Не започвайте веднага да говорите за екипа си като за „ние". Не се позовавайте на партньори, които още не са до вас.
Не забравяйте, че малкият бизнес има свое собствено очарование и индивидуален подход, който големите компании по-трудно достигат! Използвайте онези сили, които са ви присъщи, и не плавайте в чужди води, тъй като това е неоправдан риск.

7. Погрешно избрана ниша

Договорът може да се разваля, дълговете могат да се връщат, но едва ли има нещо по-опасно от погрешно избраната ниша. Това дава погрешен първоначален тласък на цялото ви начинание.
Не се прехласвайте по това, което правите, и си позволете повече гъвкавост, поне до момента в който имате някаква по-солидна база от клиенти.
Бизнесът е нещо, на което е хубаво да се радвате, но той е също инвестиция, която трябва да генерира печалби. Дръжте под контрол приходите и разходите, и оптимизирайте използването на ресурсите си. Не вършете нещата насила – следвайте течението.

8. Липсата на план

Не е нужно да се обяснява дълго, че когато нямате план, имате проблем. Планът ви позволява по-ясно да определяте стъпките си, да реагирате по-адекватно на всяка ситуация и да следвате целта си с повече увереност. Вероятността действията ви да си противоречат е много по-голяма, погледнато в перспектива, и не винаги разбирате дали напредвате или се връщате назад.

9. Разгръщането на капитала

След първоначалните инвестиции ще е необходимо да продължите напред дори с по-голям замах от преди. Не се оставяйте само на въодушевлението и не очаквайте всичко да върви гладко. Каквото и да става, през първата година не предприемайте твърде мащабни ходове. Запазете връзката си с реалността и ще видите, че основата, върху която ще градите, ще бъде много по-стабилна.

10. Без дългосрочно виждане

Мислете както за настоящето, така и за бъдещето. Ще ви се наложи също да се учите и от миналото. Не се разпилявайте, запазете ясна преценката и фокуса си. Тогава надеждите ви за печалба могат да бъдат по-големи.
Печалбата не е единственото, което трябва да ви вълнува. Това не е толкова голям успех, колкото постепенното разрастване и стабилния приръст на приходите.
Когато успеете да откриете схемата, с чиято помощ вашата компания печели, вашият бизнес ще бъде по-привлекателен за другите инвеститори и потенциални клиенти. Една добра отправна точка е именно мисълта за тях.
Категория: Кариера и бизнес | Преглеждания: 250 | Добавено от: Max8 | Тагове: бизнес, план | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Търси
Календар
«  Март 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031